Przewodnik ŻeglarskiPrzewodniki Zbigniewa Klimczaka
Opisy akwenów, porady szkoleniowe i subiektywne przemyślenia dla żeglarzy.
Zbigniew Klimczak

Witaj na stronie przewodnikzeglarski.pl.

Niestety nie masz zainstalowanego odtwarzacza Flash 8.
Kliknij tutaj aby pobrać wtyczkę Flash.

Gotowanie na jachcie

Do nowego sezonu żeglarskiego jeszcze dużo czasu, ale nie za wiele dla tych, co zechcą zabłysnąć w kambuzie i uszczęśliwić załogę. Materiału jest dużo, więc "powieść" będzie w odcinkach. Dzisiaj odcinek pierwszy i motto. Zapraszam i Wy zaproście innych.
Batiar

Rozmowa dwóch żeglarzy na kei, pierwszy mówi:
- Na naszym jachcie modlimy się przed każdym posiłkiem.
na to drugi:
- U nas nie. Nasz kuk bardzo dobrze gotuje.

SZUWAROWY KUK - NOWA EDYCJA

W 2002 roku krążyła sobie taka płytka CD namawiająca do poważnego traktowania jedzenia na rejsie. Pisząc, poważnego, mam na myśli dogadzanie sobie i załodze. Po kilku latach był artykuł w Jachtingu a później w Szkwale. Jedzenie jako problem jest wieczne, ale zmieniają się realia i załogi. Dlatego, zgodnie z tradycją tej strony, że on był stały tylko one się zmieniały, zaczynam wieszać w odcinkach poprawionego, zaktualizowanego Szuwarowego kuka. Ku pożytkowi nowych talentów kambuzowych i nowych, młodych stażem załóg. Smaczego!

Gotowanie na jachcie
Zdjęcie z archiwum

Wstęp

Zaznaczam, że to porady dla żeglugi z portu do portu jak na Adriatyku lub w Grecji. Nie nadają się do rejsów dalekomorskich, typu oranie morza. To już zupełnie inna sprawa.
Obojętnie czy żeglujemy jachtem, wędrujemy z namiotem lub podróżujemy camperem, obok chęci poznawania świata i wypoczywania, istotnym tego elementem jest dobre jedzenie. Możemy to pragnienie spełnić na kilka sposobów.
Możemy wypuszczać się każdorazowo do miasta lub wsi i w miejscowych knajpach, tawernach, zaspokajać swój głód.
Możemy sami sobie przygotowywać byle co, byle jak, aby tylko zaspokoić głód. Można jednak, w pełnej symbiozie z podstawowym celem naszych wędrówek, łączyć z nim dogadzanie naszemu i naszej rodziny, podniebieniu. Taki stan to stan idealny, ale takie zasady wyznaje bardzo znikoma ilość żeglarzy lub turystów. Z kiepskim skutkiem dla całokształtu wrażeń przeżywanych a przede wszystkim rozpamiętywania w przyszłości. U mnie wrażenia rejsowe łączą się w jedną całość z wspominaniem wrażeń kulinarnych. Przekonywać przekonanych nie ma sensu. Dla nich, jeśli jeszcze nie znają tych przepisów, mam takowe w części drugiej książki.
Podejmuję trud, oby nie syzyfowy, natchnąć zapałem tych drugich, jedzących byle jak, byle gdzie lub doskonale, ale drogo. W tej grupie już są nieliczni, zdradzający dobre chęci. Można ich poznać po rozpaczliwych postach na forach żeglarskich i zapewne innych. Brzmi to mniej więcej tak; myślę, że każdy z was lubi dobrze zjeść i chcę zapytać, czy znacie jakieś dania łatwe do przyrządzenia, z minimalną ilością składników?
Ten już jest przekonany, że na jachcie należy dobrze zjeść, ale problem minimalizuje. Z łatwe się zgadzam, ale czemu z minimalną ilością składników? Nie będą w wielu wypadkach smaczne. A takie muszą być i jest to łatwe. Piszę, żeglarz, ale to dotyczy w równym stopniu tych gotujących pod namiotem lub w camperze, czy przyczepie campingowej. Umówmy się już do końca książki, jako żeglarz będę pisał o żeglarzach, ale wszystko może być wykorzystane i przez innych, wypoczywających na własnym garnuszku.
Znam kilku kapitanów obojga płci, dla których motywacją do pięcia się po szczeblach patentów była chęć uniknięcia za wszelką cenę wachty kambuzowej. I znam co najmniej jednego, który łączy dowodzenie jachtem z umiłowaniem do dobrego jedzenia i kukowania osobiście. Ja kukuję w niższej randze, ale też mam satysfakcję z uznania załogi w czasie rejsu i po nim. Wniosek ostateczny: wyżywienie w czasie rejsu musi być ważną jego częścią składową a nie tylko koniecznością. Jak to zrobić, powie Wam o tym ten artykuł, ochoty na kukowanie musicie nabrać sami.

Część I - Przed rejsem
Część II - Planownaie posiłków na jachcie
Część III - Przepisy i pasteryzacja jedzenia na rejs

Przyjaciele
Farby jachtowe
Jerzy Kuliński
NauticonMarina Wdzydzemarynistyka.orgMagolaPiękne Kaszuby
Przyjaciele
ORKAN Mielece-kaszubysternicyKursy żeglarskieSailBook
Przyjaciele
Tawerna SkipperówŚwiat żeglarstwaczarter mazuryCzarter jachtów MazuryDołącz
Przyjaciele

© 2010 - 2017 przewodnikzeglarski.pl - wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowania i rozpowszechniania danych dostępnych w Serwisie dozwolone z powołaniem się na źródło.
webdesign : emoweb